ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

Είστε ήδη μέλος; Σύνδεση | Προφίλ

category

To Στοίχημα ανάποδα

Έχετε σκεφτεί ποτέ όταν ποντάρετε σε μια επιλογή στο στοίχημα ότι πριν από εσάς έπαιξε στοίχημα ο book με το συγκεκριμένο παιχνίδι;
Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε, τόσο πιο εύκολα θα απομυθοποιήσετε τις αποδόσεις και τα παιχνίδια τους. Από τη στιγμή που υπάρχει παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα στη διαμόρφωση των αποδόσεων, οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι αντίπαλός μας στη συγκεκριμένη «μάχη» δεν είναι η... άλλη ομάδα απ’ αυτή που έχουμε ποντάρει, αλλά το μυαλό του μπουκ, που παίζει στοίχημα ανάποδο από το δικό μας.

Φαίνεται μπερδεμένο; Δεν είναι καθόλου. Όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενο κείμενο σχετικά με το πώς βγαίνουν οι αποδόσεις, ο μπουκ στηρίζεται μεν σε κάποια αριθμητικά δεδομένα, συμβουλεύεται software με ειδικούς αλγόριθμους που μαζεύουν ποικίλα στοιχεία, ωστόσο την τελική απόφαση για το σε ποια απόδοση θα προσφέρει ένα ματς την έχει ο ίδιος. Και στη συνέχεια, βέβαια, τη διαμορφώνει ανάλογα με τον τζίρο που δέχεται σε κάθε σημείο, αλλά και μια σειρά στοιχείων που έχουν να κάνουν με διάφορα πράγματα, από «εσωτερική πληροφόρηση» ως «ένστικτο».

Αυτή ακριβώς η τακτική, της παρέμβασης στα αριθμητικά δεδομένα, είναι το ανάποδο στοίχημα του μπουκ. Στην ουσία «πειράζει» τα σημεία σε σχέση μ’ αυτό που τον συμβουλεύουν οι αριθμοί να προσφέρει, για δύο λόγους: Είτε για να δελεάσει, είτε για να προστατευτεί. Στην αργκό ορολογία του μπουκ αυτές οι τακτικές αναφέρονται με δύο λέξεις, cajole και safeguard.

Cajole: Η λέξη σημαίνει ακριβώς δελεάζω, καλοπιάνω, τουμπάρω. Με αυτή την τακτική ο μπουκ προσπαθεί να μας ωθήσει προς μια συγκεκριμένη επιλογή. Η πιο συνηθισμένη του κίνηση είναι να δώσει ένα σημείο σε καλύτερη απόδοση από το μέσο όρο των άλλων εταιρειών (Προσοχή: Στις συγκρίσεις αποδόσεων δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο τις απόλυτες τιμές, αλλά και τη γκανιότα κάθε εταιρίας, για να δούμε το σκεπτικό των μπουκ. Αυτό είναι τεράστιο θέμα, αντικείμενο του επόμενου κειμένου μας).

Ακολουθώντας αυτή την τακτική ο μπουκ γνωρίζει ότι θα πάρει παιχνίδι στο συγκεκριμένο σημείο. Δεν «κάνει λάθος». Στις εποχές του betradar, όπου η μία εταιρεία ξέρει πώς κινείται η άλλη με διαφορά δευτερολέπτων, δεν υπάρχει «λάθος» και σπάνια θα συλληφθεί κάποιος «κοιμώμενος», να έχει αφήσει ψηλά μια απόδοση επειδή δεν πήρε χαμπάρι ότι στις άλλες εταιρείες πιεζόταν. Στο 99,9% των περιπτώσεων πρόκειται για συνειδητή επιλογή.

Η επιδίωξη του μπουκ είναι σαφής: Σε σπρώχνει προς μία απόδοση επειδή θεωρεί ότι δεν θα επιβεβαιωθεί. Άρα... παίζει στοίχημα από την ανάποδη. Όλο αυτό το παιχνίδι, βέβαια, έχει και τα όριά του. Αν όλη η υφήλιος παίζει έναν άσο, θα πρέπει να είναι χαζός ο μπουκ να κρατάει την αρχική του απόδοση και να αυξάνει το ρίσκο να πληρώσει. Πριν 10-15 χρόνια μπορούσαμε να βρούμε «μερακλίδικες» εταιρίες που το έκαναν, τώρα πια ο κανόνας του τζίρου τα περιορίζει αυτά. Βασική επιδίωξη του μπουκ είναι να ισοσκελίσει το ποντάρισμα και να απολαύσει το σίγουρο κέρδος της γκανιότας του.

Safeguard: Η λέξη σημαίνει προστατεύω, διασφαλίζω. Σ’ αυτή την περίπτωση η τακτική του μπουκ είναι η ακριβώς αντίθετη από την προηγούμενη: Προσφέρει μια απόδοση σε αισθητά χαμηλότερη τιμή απ’ αυτή που τον «συμβουλεύουν» οι αριθμοί, διότι προφανώς εκτιμά κι ο ίδιος ότι θα επιβεβαιωθεί, άρα θέλει να χαμηλώσει όσο το δυνατόν το ποσό που θα πληρώσει στο τέλος.

Εδώ μοιάζει πιο εύκολο να αντιληφθούμε πού «προστατεύεται» ο μπουκ, όμως στην ουσία είναι πιο δύσκολο να εξιχνιάσουμε τις προσωπικές του προθέσεις. Κι αυτό, διότι στην τακτική safeguard ισχύουν οι άγραφοι κανόνες της δυναμικής μιας ομάδας, της βαριάς φανέλας, του βαθμολογικού κινήτρου ή ακόμα και της αίσθησης του κόσμου. Ο μπουκ δηλαδή δεν χρειάζεται να δει τους τζίρους live για να καταλάβει ότι ένας άσος π.χ. της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» θα φορτωθεί τρελά αν βγει σε κάποια «λογική» απόδοση, οπότε ήδη πριν ακόμα εμφανίσει την απόδοση στο site του έχει λάβει υπ’ όψιν το συγκεκριμένο στοιχείο. Εκεί, όμως, δεν παίζει στοίχημα, απλώς ακολουθεί την πεπατημένη των τζίρων που αναμένει να πάρει στα συγκεκριμένα σημεία.

Χρειάζεται πιο «κοφτερό μάτι» και κάποιες παραπάνω ώρες παρατήρησης για να διαπιστώσουμε σε ποια παιχνίδια ο μπουκ προσπαθεί να «καλυφθεί», διότι για δικούς του λόγους (κι όχι πάντα «πονηρούς») περιμένει να επιβεβαιωθεί ένα σημείο και διαφωνεί με την γενική τάση της αγοράς, των άλλων εταιρειών ή των πελατών-παικτών.

Προφανώς αυτές οι τακτικές δεν επιβεβαιώνονται πάντα. Θα ήταν και αφύσικο, δεδομένου ότι τις αποφάσεις για αύξηση ή μείωση μιας απόδοσης τις παίρνει άνθρωπος και όχι μηχανή. Κάποιες «δελεαστικές» αποδόσεις θα πληρωθούν, κάποιες «προστατευτικές» θα σπάσουν. Οπότε χρειάζεται μια προσοχή παραπάνω σε όποιους ασχοληθούν με την ανάλυση αποδόσεων για να τις ακολουθούν... από την ανάποδη. Όσοι από εμάς έχουμε φάει τα μάτια μας στις ατέλειωτες ώρες παρατήρησης έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάθε εταιρεία είναι «δυνατή» σε κάποιες λίγκες και «αδύναμη» σε κάποιες άλλες, όπως συμβαίνει και με τους απλούς παίκτες.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Οι πληρωμές των πακέτων συνδρομών πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικής κατάθεσης.

SOCIAL MEDIA